ورق روغنی چیست؟

ورق روغنی چیست

فهرست مطالب

ورق روغنی

ورق روغنی متریالی از جنس فولاد است که به روش نورد سرد تولید می­گردد. کارخانجات تولید کننده، پس از طراحی و آماده سازی ورق­های فولادی، آن­ها را روغن کاری می­کنند؛ این امر از زنگ زدگی آن­ها جلوگیری به عمل آورده و دوام و استقامت آن­ها را چندین و چند برابر افزایش می­دهد. به همین سبب است که به این ورق­ها، ورق روغنی گفته می­شود. گفتنی است این ورق­ها بر پایه ورق گالوانیزه و در فشار بسیار بالا تولید می­شوند و این موضوع مقاومت آن­ها را در قیاس با سایر ورق­های فولادی افزایش داده است. علاوه بر تمامی این موارد، شکل ظاهری ورق­ روغنی در قیاس با ورق سیاه بسیار زیباتر است و به همین سبب صنایع مختلف مانند کارخانجات تولید کننده لوازم خانگی و کارخانجات اتومبیل سازی، از مشتریان اصلی این محصولات به شمار می­روند.

روش تولید ورق روغنی

برای این که بتوان یک ورق روغنی مرغوب و با کیفیت تولید کرد، باید مراحل بسیاری طی شود. بر خلاف ورق­های سیاه که در دمای بسیار بالایی تولید می­شوند، ورق­های روغنی را نمی­توان با دمای بسیار بالا تولید نمود، زیرا این موضوع باعث ایجاد تیرگی در سطح آن­ها خواهد شد. بنابراین کارخانجات و صنایع تولید کننده، از روش نورد سرد برای تولید این ورق­ها استفاده می­نمایند. همچنان با ما همراه باشید تا به مراحل و روش­های تولید ورق روغنی بپردازیم:

مرحله اول: اسید شویی

همان گونه که می­دانید ورق­های روغنی، با استفاده از ورق سیاه تولید می­شوند. بدین منظور ابتدا ورق­های سیاه را به واحد اسید شویی انتقال داده و با یک ترکیب اسیدی تمامی آلودگی­های موجود بر روی این ورق­ها را از بین می­برند. اصلی­ترین ماده­ای که برای شستشوی این ورق­ها به کار می­رود، اسیدکلریدریک است که به نوعی یک اسید معدنی محسوب می­شوند. معمولاً ورق­های سیاه در بازه زمانی 18 تا 30 ثانیه درون این ماده غوطه ور می­شوند تا تمامی جرم و آلودگی­های آن­ها از جمله اکسید آهن پاک شود.

مرحله دوم: شستشوی آبشاری

برای شستشوی آبشاری ورق­های روغنی، از دو تانک فرایند و سیر کوله استفاده می­نمایند. آب مورد نیازی که برای شستشوی این ورق­ها در این مرحله لازم است، توسط تانک­های سیر کوله تامین می­شوند؛ این آب باید به صورت پیوسته و منظم در فرایند شستشوی ورق­ها جریان داشته باشد. پس از پایان شستشو، لبه­های ورق به صورت کامل پاک و در نهایت خشک می­شوند.

مرحله سوم: نورد سرد

در این مرحله با استفاده از غلتک، اقدام به کاهش ضخامت ورق­ها می­نمایند. برای انجام این کار، با استفاده از دستگاه­های مخصوص، اقدام به باز کردن کلاف رول­ها نموده و سپس غلتک­های نوردی را از روی آن عبور می­دهند. با این روش­، ورق­ها تحت کشش و فشار قرار گرفته و ضخامت آن­ها کاهش پیدا می­کند.

مرحله چهارم: شستشوی الکترولیتی

هنگامی که عملیات نورد سرد بر روی ورق­ها در حال انجام است، باز هم آلودگی­هایی بر روی ورق­ها به وجود می­آورد. به همین سبب در مرحله چهارم، با استفاده از شستشوی الکتریکی، اقدام به پاکسازی سطح ورق­ها می­نمایند.

مرحله پنجم: باز پخت هیدروژنی

در مرحله پنجم کلاف­هایی که مرحله نورد را پشت سر گذاشته­اند، دوباره پخته می­شوند. این موضوع نه تنها باعث کاهش زمان عملیات حرارتی می­گردد، بلکه کیفیت ورق­ها را نیز تا حدود زیادی افزایش خواهد داد.

مرحله ششم: نورد پوسته­ای

گاهی اوقات در مرحله باز پخت هیدروژنی، در فرم کلاف­ها تغییراتی به وجود می­آید. همچنین ممکن است بر روی سطح ورق روغنی، موج­های بسیار ریزی مشاهده شوند؛ به همین سبب باید یک مرحله نورد دیگر را نیز پشت سر بگذارند. نورد پوسته­ای نه تنها باعث کاهش موج ورق­ها می­گردد، بلکه خواص مکانیکی آن­ها را نیز بهبود می­بخشد.

انواع ورق روغنی

ورق­های روغنی که این روزها در بسیاری از کشورهای جهان تولید شده و مورد استفاده کارخانجات مختلف قرار می­گیرند، از نظر کیفیت دارای انواع مختلفی هستند. برخی از انواع ورق روغنی عبارتند از:

  • ورق روغنی سرد با کیفیت معمولی: این نوع ورق­ها که به نام St12 در بازار کشورمان به فروش می­رسند، قابلیت شکل پذیری بالا و فرم دهی بسیار خوبی دارند و در قیاس با سایر ورق­ها، دارای کاربرد بیشتری هستند.
  • ورق روغنی با کیفیت نیمه کششی: ورق روغنی نیمه کششی یا ST13 از خاصیت جوش پذیری بالایی برخوردار است و مقاومت و دوام آن در قیاس با سایر ورق­ها بالاتر است. به سبب دارا بودن سطح صاف و براق، از آن­ها برای ساخت بسیاری از لوازم خانگی و قطعات خودرو استفاده می­نمایند.
  • ورق روغنی با کیفیت فوق کششی: این ورق­ها به St14 شهرت دارند و از قابلیت جوشکاری بسیار بالایی برخوردار هستند؛ صنایع تولید کننده مبلمان فلزی، لوازم خانگی و صنعت خودرو سازی، از مشتریان اصلی این ورق­ها به شمار می­روند.

کاربرد ورق روغنی

ورق­های روغنی به سبب مزایای فراوان خویش، کاربردهای گسترده­ای در صنایع مختلف کشورمان دارند. این روزها بسیاری از کارخانجات کشورمان، از ورق­ روغنی به عنوان یکی از اصلی­ترین متریال برای تولید محصولات خویش استفاده می­کنند. این ورق­ها در عین حال که ساختاری محکم و مقاوم دارند، بلکه سطح آن­ها بسیار زیبا و درخشان است و این موضوع باعث رواج مصرف آن برای تولید انواع و اقسام محصولات شده است.

برخی از مهم­ترین کاربردهای ورق روغنی عبارتند از:

  1. تولید انواع مبلمان فلزی
  2. طراحی و تولید قطعات مختلف خودرو
  3. تولید انواع و اقسام لوازم خانگی
  4. طراحی و تولید محصولات فولادی مانند پروفیل ساختمانی، درب و پنجره و …

ویژگی­های ورق روغنی

یکی از اصلی­ترین ویژگی­های ورق روغنی این است که دارای استحکام کششی بالایی هستند و می­توان آن­ها را به خوبی به فرم و شکل دلخواه در آورد. همچنین دقت ابعادی ورق­های روغنی بسیار زیاد است و می­توان از آن­ها برای انجام پروژه­هایی که نیاز به دقت و ظرافت بالا دارد استفاده نمود. ورق­های روغنی دارای سطح صاف و یکنواختی هستند؛ کیفیت بالایی که در سطح این ورق­ها مشاهده می­کنیم آن­ها را تبدیل به یکی از بهترین گزینه­ها برای طراحی و تولید انواع ورق گالوانیزه و رنگی نموده است. جالب است بدانید که انواع ورق روغنی، پس از ساخت ویژگی­های خود را حفظ کرده و به هیچ عنوان دچار تغییر شکل نمی­شوند. به طور کلی ورق روغنی دارای مشخصات شیمیایی و فیزیکی بسیار خوبی در قیاس با ورق سیاه است و به همین سبب در طراحی­های مهندسی و تولید بسیاری از محصولات، جایگاه ویژه­ای دارد.

Leave A Comment

کمک نیاز دارید?